12-04-2022

Huisartsenkring en Ijzerstreek zoekt zomerarts!

Huisartsenkring en Ijzerstreek zoekt zomerarts!

Het aantal artsen in onze gemeenten daalt: De Panne (6 artsen), Koksijde (15 artsen), Nieuwpoort (10 artsen), Middelkerke (16 artsen), Veurne (8 artsen), Diksmuide (16 artsen), Alveringem (4 artsen), Lo-Reninge (2 artsen). Er zijn meer dan 100.000 inwoners.

Er is dus reeds een grote werklast, die wordt tijdens de zomermaanden alleen maar groter… tot zelfs een vervijfvoudiging van het aantal mensen in onze regio.

We hebben als enige Huisartsenkring in Vlaanderen ook overdag een wachtdienst in elke gemeente. Patiënten die een arts nodig hebben, kunnen via 1733 de arts van wacht in hun gemeente bereiken. Dit betekent uiteraard in de zomer een zware belasting, want enerzijds zijn er veel meer toeristen en 2de-verblijvers aanwezig, en anderzijds zijn ook meer artsen afwezig door vakantie. Ook hun patiënten doen dan beroep op 1733 en dus de arts van wacht. Dit betekent dat als je van wacht bent in je gemeente, je overdag heel veel patiënten ziet die niet je eigen patiënten zijn.

 

Vorig jaar werd voor de eerste keer de zomerarts georganiseerd. We stellen de wachtpost tijdens de week ter beschikking van externe artsen. Patiënten van andere huisartsen in de regio konden nog bij de arts van wacht in hun gemeente terecht, maar mensen die hier tijdelijk verbleven werden naar de wachtpost doorverwezen. Ook werd een telefoonnummer breed verspreid bij apothekers, hotels, campings…. Er werden daarvoor externe artsen gezocht, de kring voorziet een onthaalmedewerker.

Het project werd geëvalueerd. 

De huisartsen, en zeker diegene uit onderbemande kustgemeenten, vonden dit echt een ontlasting. Daarnaast horen we ook van jonge artsen met interesse in een vestiging in de westkust/westhoek, dat een structurele inbouw van een zomerarts een argument kan zijn om zich hier te vestigen. Het schrikt jonge artsen (met kinderen)  vaak af om  te starten in gemeenten waar ze in schoolvakanties een overvloed aan extra patiënten moeten verwerken.

Uiteraard is dit maar een van de redenen van het huisartsentekort. De kring wil echter elke mogelijke inspanning doen om jonge starters naar onze gemeenten te krijgen en we zijn er van overtuigd dat dit een project is die een positief effect zal hebben.

Daarnaast is het ook een service naar toerist en 2de -verblijver, of patiënt met een dokter in verlof of ziekte, om laagdrempelig en snel toegang te bieden tot eerstelijnszorg. We vernemen helaas meer en meer dat patiënten zonder eigen huisarts het moeilijk hebben om bij een arts te geraken.

 

Zeer duidelijk was dat de aantrekkingskracht voor de arts ligt in ons aanbod van een  “vakantie-pakket”, waar artsen een verblijf, maar ook veel ontspanningsmogelijkheden aangeboden kregen. 

Dit jaar hebben we de ondersteuning van de lokale besturen van onze regio. Dit betekent niet alleen een financieel duwtje in de rug, maar ook een aantal leuke activiteiten zoals gratis toegang tot het zwembad, een tribuneplaats tijdens de boeteprocessie…

 

Ideaal zou zijn, mochten 1 of meerdere externe artsen verliefd worden op de regio en zich hier settelen.

 

De zomerarts is een mooie aanvulling op het project van de Summerdoc in De Panne, waar de nood aan een vaste huisarts het grootste is. We zijn trots dat we als kring 2 innovatieve projecten voor het 2de jaar op rij ondersteunen en organiseren.

 

Heb je zin om een zomer aan zee door te brengen in een ontspannen sfeer? Een ideale gelegenheid om met het gezin vrije tijd en werk te combineren!

 

Wie weet, kan je je verblijf aan zee wel verlengen door in beide projecten in te schrijven. Hier vind je de info over Summerdoc in De Panne. https://www.depanne.be/summerdoc

 

 

Bij interesse: stuur dan een mailtje voor 15 mei naar info@hijw.be met naam, contactgegevens, riziv-nummer en voorkeursperiode.

Terug naar het overzicht